2009-03-10

Kattkolonierna anfaller

Antalet strökatter ökar katastrofalt. Vi dumma människor ser en liten söt och ullig kattunge och tänker oss inte för innan vi tar hem den. Väl därhemma upptäcker vi efter ett tag att den kostar. MYCKET dessutom. Kattsand och, framför allt, kattmat kostar multum! Dessutom upptäcker vi att den lilla söta ullbollen inte förblir en söt liten ullboll för alltid. Den växer upp och förblir inte sådär bebissöt. Nu börjar allting bli jobbigt för den dumma kattägaren. "Äsch, va tusan, nog klarar Morris sig där ute, han har ju päls. Dessutom finns det ju folk som matar katter." Vilket är ett betydligt fel påstående. Katter är från grunden ökendjur och är inte anpassade för kyla. Särskilt inte det arktiska klimat här i Norrland. Här lever dessa utekatter under svåra förhållanden, de förfryser öron och svans, har ont om mat och saknar ett varmt ställe att sova på. I mångas ögon är inte katten värd mer än några kronor tassen, om ens det. Idag skänks många katter bort, helt gratis. Ta en tur på Blocket så får ni se själva.

Om man älskar sin katt ska man
ID-märka, vaccinera och kastrera den. Klart att det vore trevligt att låta sin kisse få ungar, men man kan inte tänka så. Det finns alldeles för många katter, stora som små, som samtliga behöver hem. Istället för att låta din kisse få kattungar, ta dig an en hemlös katt. Därigenom gör du något väldigt bra som kommer attgenom vetskapen att du räddade någons liv med din kärlek, omtanke och ditt hem. Du kan också välja mellan att vara akuthem, som avser 2-3 veckor, och stödhem, som är ett hem för den tid som det tar innan katten kanett riktigt hem.

En engagerad förening är Katt i Norr som bland annat arbetar för att minska antalet hemlösa kissar i norr samt för att kunna öppna ett katthem. De gör ett toppenarbete.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar